ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ KAI ΕΣΧΑΤΗ ΙΚΕΣΙΑ, ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.

 

Αρχικά σχόλια αναγνωστών από Ιανουάριο 2019,  μέχρι σήμερα. (Τα σχόλια καταχωρήθηκαν  σύμφωνα με την ημερομηνία παραλαβής, όταν επίσημα,  η ιστοσελίδα λειτουργησε μεταξύ Ιαννουαρίου και Φεβρουαρίου 2019.)

Δημήτριος Αλευρομάγειρος, Στρατηγός ε.α. και διοικητής στην Πράσινη Γραμμή Λευκωσίας, όπου το τάγμα του ηρωϊκά to 1974, αντιμετώπισε τους Τούρκους εισβολείς:

Έχει γίνει σπουδαία και κοπιαστική εργασία. Δεν γνωρίζω όλα τα στρατιωτικά γεγονότα, όμως σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω διπιστώνω την αντικειμενικότητα σου..

Τιμάς τον δολοφονηθέντα αδελφό σου και όλους τους Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες, που ηρωϊκά έπεσαν μαχόμενοι, για να μείνει η Κύπρος ελεύθερη, αλλά Φευ, όλη αυτή η προδοσία στιγμάτισε ανεπανόρθωτα την ιστορία μας και φοβάμαι ότι δεν θα ξεπλυθεί ποτέ.

Στο βιβλίο υπάρχουν απίστευτες λεπτομέρειες και αποκαλύψεις.

Ευχαριστώ για την αναφορά σου σε εμένα και κυρίως για την καταγραφή των συμπερασμάτων, τα οποία ισχύουν στο ακέραιο μέχρι σήμερα. Ελπίζω να το τιμήσουν τόσον οι συμπατριώτες σου όσον και οι Έλληνες αδελφοί....

Άγγελος Πνευματικός, Στρατηγός ε.α.: Ήταν το καλύτερο δώρο για τις γιορτές. Ξεφυλλίζοντας το, διαπίστωσα τον πλούτο των πληροφοριών, που καταγράφωνται αντικειμενικά, για το τεράστιο θέμα που καταπιάνεσαι. Θα το μελετήσω με προσοχή και ενδιαφέρον και θα επανέλθω....

Καίτη Κληρίδου: Συγχαρητήρια. Είναι πολύ μελετημένο και σίγουρα μετά από κοπιαστική δουλειά...Μπράβο!

Μαρία Θανάσουλα.

Σύζυγος του αείμνηστου Στρατηγού ε.α. Παναγιώτη Θανάσουλα: Τιμάται την Ελληνική Κύπρο και όλο τον Ελληνισμό. Συγχαρητήρια. Ευχαριστώ για την αναφορά σας όσον αφορά τιμημένο Στρατηγό.

Είναι τιμητικό για την οικογένεια μας ............

ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ 5η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019, Η ΛΑΤΡΕΜΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΡΙΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ. ΑΝΑΛΩΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ. ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ. ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΑ. ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΕΝ ΖΩΗ ΣΤΟ 401 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΥΡΡΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΕΤΡΕΧΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ......... ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΑΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ...Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΙΜΗΜΕΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΟΥ  ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.  ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

 

Τόνια Αντωνά.

Συνθετική Ψυχολόγος - Εγκληματολόγος.

Μετά από πολύ κόπο γράφεται ένα εξαιρετικό βιβλίο, που συνδυάζει ιστορική ακρίβεια και βιωματικό συναίσθημα.

Ευχαριστώ καλή μου κόρη, με τιμάς.

 

Συγχαρητήρια Παντελής Κούρος.

Αντώνη, εντυπωσιακός ο συμβολικός σου ζωγραφικός πίνακας στο εξώφυλλο, όπως και το οπισθόφυλλο με το το εκπληκτικό λυρικό σου ποίημα. Συνάδουν με το εξαιρετικό ιστορικό περιεχόμενο του βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ. Μπράβο!

 

Γράφει η Κατερίνα Νικολούτσου. Διευθύντρια Μουσικού Παραθύρου, Καθηγήτρια Μουσικής, Πολιτισμολόγος, Coach: Εύχομαι στην χιλιοστή έκδοση του βιβλίου σας. Δεν γράφω πολλά...Θα πώ απλά ότι εδω στον αγώνα μαθαίνω τον εχθρό....

Κ.Κ. Γράφει: Το πάθος σου είναι απαράμιλλο, σαν το χρώμα των ματιών σου. Ένας απέραντος Ελληνικός ουρανός.

Γράφει η Μαρία Ρούσου :

Αφιέρωσες το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου, για την πατρίδα σου..

Μετά από σαραντατέσσερα τόσα χρόνια, μισό αιώνα, βρήκες το κουράγιο να επαναφέρεις στη μνήμη σου, όλα αυτά τα δυσάρεστα..., το πραξικόπημα, την βάρβαρη εισβολή, τον άδικο χαμό του αδελφού σου, των στενών συγγενών και φίλων, αλλά και τις δυσάρεστες στιγμές που εσύ έζησες...

Άξιος συγχαρητηρίων είσαι πραγματικά, επειδή γνωρίζω πολύ καλά την τραγική ιστορία σου, που ξαναβίωσες, την έγραψες και έφερες στην επιφάνεια όλα τα άτυχα βιώματα σου, από το 1974.

Πιστεύω ότι με ατσαλένια θέληση, έγραψες αυτό το αντικειμενικό βιβλίο και είπες την πραγματική αλήθεια. Πραγματικά με εντυπωσίασε, ότι πουθενά δεν προβάλλεις τον εαυτό  σου....

Αγάπησες την Κύπρο όσο τιποτα αλλο...

Συγχαρητήρια Αντώνη Αντωνά.

Με εκτίμηση Μαρία

Ευχαριστώ Μαρία. Το να επαναφέρεις στη μνήμη σου δυσάρεστες στιγμές σίγουρα είναι οδυνηρό, αλλά πρέπει από όλους να γραφτεί η πραγματική ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας. Σιγάν την αλήθεια χρυσόν εστί θάπτειν. Πυθαγόρας

 

Προσθέτει ο τιμημένος Στρατηγός Δ. Αλευρομάγειρος, στον οποίο η Κύπρος ωφείλει ευγνωμοσύνη...

Στα πολλά βιβλία, που έχουν κυκλοφορήσει για τα γεγονότα του 1974 προστίθεται και το βιβλίο του Αντώνη Αντωνά ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ.

Είναι απολύτως αντικειμενικό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.... Τι να πω;

Τελικά έκανες θαυμάσια εργασία τιμητική για αυτούς που αγωνίσθηκαν και σύμφωνα με το Καβαφικό...

Και περισσότερη τιμή τους πρέπει, γιατί γνώριζαν ότι στο τέλος ..οι Μήδοι θα διαβούν. Είμαι λάτρης της αλήθειας....

Συγχαρητήρια και πάλι. Δ.Α.

Τίμησες και τιμάς την Κύπρο μας, αλλά και εμένα. Νάσαι καλά. ΑΑ

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρία  κ.κ. Νικηφόρος, εκτιμώντας την ιστορική αξία του βιβλίου, πήρε μεγάλο αριθμό αντιτύπων  για να τα διαθέσει δωρεάν και τιμής ένεκεν σε εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες και συνεργάτες του.

Πανιερώτατε τιμάται πάντα την Ορθοδοξία, την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Με ευλάβεια σας ευχαριστώ. Α.Α.

Ο φίλτατος Ρένος Κυριακίδης, τομεάρχης της ΕΟΚΑ 55-59,

ο θρυλικός Ρωμανός της Πιτσιλιάς είπε:

Το βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, είναι σαν Ιερό Ευαγγέλιο....

Φίλε μου ανεκτίμητε, λίγα τα λόγια σου και τιμημένα. Ευχαριτώ.

Ο αγαπημένος παιδικός φίλος και σήμερα ανεπανάληπτος συγγραφέας και ποιητής Αντώνης Γαβριήλ Παπά αφήνει ιστορικές λαογραφικές παρακαταθήκες στην αγαπημένη του Κύπρο.

Γράφει: Συγχαρητήρια φίλε μου. Πολύ ωραίο το βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σε ευχαριστώ πολύ, που χρησιμοποίησες και δικά μου ποιήματα.

Καλή συνέχεια....

Φίλε μου αγαπημένε αξίζουν και σε σένα συγχαρητήρια, που αφήνεις ιστορικές λαογραφικές παρακαταθήκες στη Κύπρο μας. ΑΑ

Ο εξαιρετικός φίλος Σάββας Ηλία, συμπολεμιστής του δολοφονηθέντος, από τους βαρβάρους αδελφού μου Χριστάκη Αντωνά, συγγραφέας των εξαιρετικών βιβλίων 93+1 μέρες, Γλυκόπικρες Μνήμες και το Ερωτικό κελάηδημα της καρδερίνας γράφει:

ΤΟ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, είναι ένα τεκμηριωμένο ιστορικό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα.

Μπάζει τον αναγνώστη σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κύπρου με επίκεντρο την τραγωδία του 1974. Ο συγγραφέας μέσα από την καρδιά, του κάνει αναφορά στον ήρωα αδελφό του Χριστάκη Αντωνα, αγγίζοντα το δράμα, που βίωσαν και βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων και των ηρωικά πεσόντων. Εκθειάζει τον ηρωισμό, που επέδειξαν αξιωματικοί και στρατιώτες, προ του συντριπτικά ανώτερου υπέρτερου βάρβαρου στρατού εισβολής, χωρίς όμως να παραλείπει να καυτηριάζει και την δειλία, που επέδειξαν ελάχιστοι αξιωματικοί, που πρώτοι το έβαλαν στα πόδια αφήνοντας ακέφαλους τους στρατιώτες τους, έρμαιο του ΑΤΤΙΛΑ.  

Αναφέρεται με πολύ πικρό παράπονο στην εγκατάλειψη της Κύπρου, από την μητέρα πατρίδα και με ντοκουμέντα αναλύει και τεκμηριώνει τα λάθη επί λαθών, που έγιναν στη πορεία του Κυπριακού ζητήματος και επιπρόσθετα συγκεκριμενοποιεί την μεγαλύτερη συνειδητή προδοσία, που έγινε στη Κύπρο και ανεξίτηλα πλήγωσε την περηφάνεια του Ελληνικού έθνους, ανοίγοντας την όρεξη του Τούρκου, για περισσότερες διεκδικήσεις εις βάρος του Ελληνισμού.

Ο συγγραφέας δεν παραλείπει να κάνει μνεία στη κατάρα του Ελληνισμού, τον διχασμό και την διχόνοια και μας δείχνει τον δρόμο, για ομόνοια και σύμπνοια , διότι ο εχθρός παραμονεύει, περιμένοντας το επόμενο μας λάθος!

Γράφει η αγαπημένη μου παιδική φίλη σαν αδελφή Βιολάντα , συγγραφέας και ποιήτρια, όπως ο αείμνηστος ανεκτίμητος πατέρας της Γιάννης Ποταμίτης.

Αντώνη, αδελφέ συμμαθητή αγαπημένε.

Συγχαρητήρια χίλια για το βιβλίο σου.

Έκανες πολύ μεγάλη και αξιόλογη έρευνα. Διαβάζοντας το κανείς, μπορεί να βρεί ποιήματα, Παλληκαρίδη, Παρίδη, Μόντη, βιογραφίες Ελλήνων Κυπρίων, όπως Χρ. Σώζου κ.ά. ..ιστορία και τόσες άλλες πληροφορίες.

Όμως εκείνο που μου κάμνει εντύπωση μεγάλη και χειρίστη, είναι η αδιαφορία και απόρριψη σχεδόν όλων των προσφυγών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τα εγλήματα των Τουρκοαττίλων, στους αδελφούς μας Έλληνες Κυπρίους.

Άκουσον! Άκουσον! Λόγω ελλειπών μαρτυριών. Μα οι σφαίρες είναι εμφανέστατες στα κρανία των μαρτύρων Ελλήνων αδελφών Κυπρίων και μιλούν από μόνες τους...( Δικό μου. Βιολάντα μου, στη σελίδα 48 του Ε.Π.Κ. θα βρείς και την κουρελλογνωμάτευση του απαράδεκτου Ιατροδικαστή Κυπρίου, που αναφέρει, για όλους τους εκτελεσθέντες ότι υπήρχε τραύμα στο κεφάλι ( Από που;), ως εάν επρόκειτο περί αυτοκινητιστικού δυστυχήματος...!!!)

Τους ακρωτηριασμούς, σπασμενα δόντια , κόκκαλα; Σε λίγο θα αποκαλύψω και το όνομα του!) Μήπως το Δ.Δ.Χ. είναι καφενείο συνάθροισης ανεγκέφαλων θαμώνων , οι οποίοι μοιράζωνται χιλιάδες Ευρώ μηνιαίως και πράττουν κατά το δοκούν; `Ετσι καταλαμβαίνω... Καί πάλι σε συγχαίρω για την ωραία πνευματική εργασία. Βιολάντα μου από μικρή ήσουν παλληκάρι!

Η αλήθεια, όπως το φως τυφλώνει...Albert Camus

O καλος οικογενειακός φίλος Σωτήρης Μεσαρίτης έγραψε:

Πραγματικά υπέροχο και συγκινητικό!

Η εξαιρετική Βουλευτής Λάρνακας κ. Αννίτα Δημητρίου δήλωσε:

Το ιστορικό βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ το θεωρώ πολύτιμο!

 

Ο φίλτατος Βουλευτής Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου ....δεν είπε, ούτε έγραψε τίποτα.!

Απλά διαβάζοντας κάποια αποσπάσματα του ιστορικού βιβλίου, ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, το αξιολόγησε κάνοντας μια τιμητική πράξη....

Αγόρασε αρκετά αντίτυπα, για να τα προσφέρει δωρεάν, τιμής ένεκεν σε φίλους του....

 

Ο αγαπημένος μου πρώτος ξάδελφος, γιός του θείου Λοϊζου και Χρυστάλλας Αντωνά διαπρεπής ζωγράφος,

Χριστάκης (Άκης) Αντωνά γράφει:

Αντώνη, τιμάς την Κύπρο, που τόσο αγάπησες και αγωνίστηκες, αλλά και την οικογένεια μας...

Συγχαρητήρια....

Άκη μου ένα είναι βέβαιο. Όπως γράφεις...και την Κύπρο μας τίμησα και θα τιμώ και την οικογένεια μας.....Αισθάνομαι περήφανος για αυτό...

Η εξαιρετική δικηγόρος Δέσποινα Π., που εκπροσωπεί τις ανεκτίμητες οικογένειες Ξύδια και Προδρόμου γράφει:

Όσον αφορά το βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ.

Αντώνη αδικείσαι. Εμείς που σε ξέρουμε, ξαφνιαζόμαστε, γιατί είσαι τέτοιος ταπεινός άνθρωπος, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο ΜΕΓΑΛΟΣ είσαι...

Ναι, γιατί έχεις τόσα αποθέματα γνώσεων, εμπειριών, που αξίζει να τα βγάλεις έξω όλα αυτά..

Τα παιδιά σου πρεπει να είναι περήφανα για τον πατέρα τους, αλλά και εμείς που σε έχουμε καλό φίλο...

Δέσποινα με συγκινείς πραγματικά, αλλά μήπως υπερβάλλεις;;;

Επ' ευκαιρία, αποτύπωσε δύο διδάγματα:

Η ταπεινοφροσύνη είναι η στέρεη βάση για όλες τις αρετές. Κομφούκιος.

Πνευματική πρόοδος υπάρχει μόνο εκεί, που υπάρχει ταπεινοφροσύνη....

Ο σοφός γέροντας Παϊσιος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓNΩΣΤΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΦΩΤΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΕΥΧΈΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΆΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ, ΣΧΟΛΙΑ κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΟΥΡΟΥ, ΤΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΤΩΝΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ, ΕΚΠΑΙΔEYTH EXECUTIVE COACH κ.ά.

Γράφει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄.

Ευχαριστούμε θερμά για την ευγενή καλωσύνη σας, να μας αποστείλετε τιμής ένεκεν, αντίτυπο του υπό τον τίτλο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, αποσπασματικό Ιστορικό Βιβλίο αφιερωμένο στην Ηρωϊκή Κύπρο, πολύ ενδιαφέροντος συγγραφικού σας πονήματος.

Αναμφίβολα, η αποστολή αυτού μαρτυρεί τα αισθήματα σεβασμού και αγάπης σας προς την Εκκλησία, αλλά και προς το πρόσωπό μας. Μια έστω σύντομη περιήγηση στο πλούσιο περιεχόμενο του βιβλίου, είναι αρκετή για να πείσει τον κάθε αναγνώστη ότι πρόκειται περί πλούσιου ιστορικού υλικού, που ψηλαφεί έστω αποσπασματικά, την μακραίωνη ιστορική πορεία της μαρτυρικής μας πατρίδας, με εκτενείς και σημαντικές αναφορές σε πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της με τους επικούς εθνικούς αγώνες, αλλά και τα δεινά που αυτή περιλαμβάνει.

Ευχόμαστε επ΄ευκαιρία, όπως ο Κύριος αναπαύσει μεν τις ψυχές πάντων των υπέρ ελευθερίας της νήσου μας ηρωϊκώς πεσόντων αδελφών μας, επικατατέμπει δε παν αγαθόν δώρημα και την άνωθέν ενίσχυση στη ζωή και τα έργα σας και κατά το ανατέλλον νεόν έτος 2019..

Ευχέτης προς Κύριον +Ο Κύπρου Χρυσόστομος .   Ιαν. 2019

Θερμές ευχαριστίες Μακαριώτατε, για τα συγκινητικά σας λόγια.

Μας δίνετε κουράγιο, για να συνεχίσουμε όλοι οι Κύπριοι αδελφοί, να μαχόμαστε υπέρ Ελευθερίας, της αγαπημένης μας εύτολμης πατρίδας Κύπρου μέχρι τέλους, με σημαιοφόρο εσάς......Α.Α.

Ευχές του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομου:

Σας ευχαριστώ θερμά για το βιβλίο σας ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ που ευγενικά μας αποστείλατε,

Ευχόμαστε όπως ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης ευλογεί και αρωματίζει την ζωή και τα έργα σας.

Με άπειρες ευχές και πολλή αγάπη. +Ο Κιτίου Χρυσόστομος.

Πανιερώτατε με ευλάβεια και εγώ σας ευχαριστώ. Α.Α.

Τις θερμώτερες ευχαριστίες, διαβιβάζω στην τιμημένη οικογένεια του ανεκτίμητου  Ήρωα ποιητή, του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 55-59, Μιχαλάκη Παρίδη, με την οποία μας συνδέουν πολύχρονοι δεσμοί φιλίας και εκτίμησης, για την αμέριστο συμπαράσταση στην οικογένεια μου. Επίσης ευχαριστίες, στον  Πρόεδρο Μανώλη Θεολόγο και  Διοικητικό Συμβούλιο του  Εθνικού Σωματείου "Παρίδειο", στη Λάρνακα, το οποίο παραχωρεί πάντα την αίθουσα εκδηλώσεων, για εθνικά φιλολογικά μνημόσυνα, του ήρωα Χριστάκη Αντωνά και με ομόφωνη απόφαση του, αναρτήθηκε η φωτογραφία του τιμής ένεκεν, ανάμεσα στους άλλους ήρωες, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στους υπέρ Ελευθερίας αγώνες της Κύπρου. Τελειώνωντας αποτίω φόρο τιμής και ευλάβειας στον ανεπανάληπτο, λόγιο, ποιητή, συγγραφέα και πεσόντα ηρωικά μαχόμενο αγαπημένο Μιχαλάκη Παρίδη.

Ο φλογερός αγωνιστής και ήρωας Μιχαλάκης Παρίδης. Ένας λεβέντης σε όλα ανεπανάληπτος.

Δεξιά η φώτο του ήρωα Χριστάκη Αντωνά.

Προσθέτει ο φίλτατος, Παντελής Κουρος, πρώην Υπουργός Προεδρίας, επί αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη.

Εκπληκτικό κείμενο και μάλιστα με μεστό περιεχόμενο.

Και τώρα στο προκείμενο..Έχεις φαίνεται επηρεαστεί και εσύ, από όλους εκείνους, που θέλουν να επιρρίπτουν σε τρίτους την ευθύνη για ότι κακό μας συμβαίνει.

Πάντα εμείς είμαστε οι αθώες περιστερές και οι άλλοι μας φθονούν και μας πολεμούν.

Δεν βλέπουμε την κατάρα της διχόνοιας, που τρέχει στο αίμα μας πάντα και δεν μας αφήνει ποτέ ήσυχους. Αναφέρεσαι στις δηλώσεις του Τσώρτσιλ, κατά τον Β.Π.Π ., που είχε πεί εκείνο το περίφημο...

Λέγαμε πως οι Έλληνες, πολεμούν σαν ήρωες...από τώρα και στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Και είχε απόλυτο δίκαιο, διότι η Μικρή Ελλάδα κράτησε τους Γερμανοϊταλούς, όλο το Καλοκαίρι στα σύνορα της και αργοπορημένοι πήγαν στην Ρωσία τον Χειμώνα, όπου και εκεί κατέρρευσαν.

Και τί έγινε μετά την λήξη του πολέμου; Κάθησαν οι νικητές Σύμμαχοι να διαμοιράσουν τα λάφυρα με τις συμμαχικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και εκείνη την καθοριστική στιγμή οι Έλληνες άρχισαν εμφύλιο πόλεμο, σφάζοντας αδέλφια τα αδέλφια τους...!

Τι έγινε στην Κύπρο το 74; Ποιός έφερε την Τουρκία στην Κύπρο; Οι διχόνοιες μας και σίγουρα και η Χούντα, που ήταν πιόνι των Μεγάλων δυνάμεων...Για 45 χρόνια μας κατέχει η Τουρκία, με απρόβλεπτες συνέπειες, για το μέλλον μας.

Δυστυχώς...Αυτά!

Απάντηση: Σίγουρα έχεις απόλυτο δίκαιο, αλλά επιβεβαιώνω, ότι στο κυρίως κείμενο, διότι αυτό που διάβασες ήταν αποσπασματικό, οι αναφορές μου περί μεταξύ μας έριδων, είναι εκτενείς και μάλιστα με σκληρή κριτική πολύ πιο έντονη και ωμή από αυτή που ασκώ στους ξένους. ΑΑ

 

Ο πολύ αγαπητός, Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν έγραψε σχόλια. Εκτιμώντας την ιστορική αξία του βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, αρκετά αντίτυπα αγόρασε, για να διατεθούν δωρεάν και τιμής ένεκεν σε βουλευτές και συνεργάτες του.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Η πράξη σας είναι τιμητική, για την Κύπρο μας, αλλά και τους πεσόντες ήρωες.

Ο καλός μου φίλος, Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας, για ανθρωπιστικά θέματα, αγνοουμένων, αποδήμων κλπ, που πιστεύω ότι εκτελεί τα καθήκοντα του με άψογο ανθρώπινο τρόπο. Έγραψε:

Διαβάζοντας το ιστορικό  βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, διαπιστώνω ότι είναι εξαιρετικό....

Στεφανής Ανδρέας. Στέλεχος Τραπέζης:

Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας. Θα προτρέψω πολλούς να μπουν στo site www.ledrastory.com.

Ο καλός μου γιος, Βασίλης Αντωνάς Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτής Executive coach, που αγωνίζεται συνεχώς για τα δίκαια της Κύπρου, ακόμη  και με άρθρα του στο εξωτερικό, έγραψε συνταρακτικά:

Θυμάμαι να διασχίζουμεν όλη την ελεύθερη Κύπρο οδικώς, αλλά και να κάνουμε βόλτες στις παραμεθόριες περιοχές της μοιρασμένης Λευκωσίας και να έχει μια ιστορία κάθε της γωνιά.

Σημάδια από σφαίρες και βλήματα διακρίνονται ακόμα σε κάποιους τοίχους, που φανερώνουν την ηρωική αντίσταση του Κυπριακού λαού. Μάχες αυτοθυσίας, μέχρι εσχάτων, τα τελευταία πυρομαχικά, ο εχθρός με τα εκατοντάδες, αεροπλάνα, πλοία, τανκς και τους μυρίους Τούρκους εισβολείς...

Οι λιγοστοί Κύπριοι με τα κυνηγετικά, τις τσουγκράνες και τον παμπάλαιο οπλισμό του ΒΠΠ. Ιστορίες για ηρωικούς Κύπριους και Έλληνες αξιωματικούς και Εθνοφρουρούς...

Ιστορίες προδοσίας και εγκατάλειψης, που θα έβαζαν πολλούς στην θέση, που πρέπει να τους κατατάξει η ιστορία...και που θα σταματούσαν για πάντα τις διάφορες εκδηλώσεις αποπροσανατολισμού, που στήνουμε κάθε χρόνο στην Ελλάδα, για να ξεχνάμε σιγά, σιγά την μεγάλη προδοσία εις βάρος της Ελληνικής Κύπρου το 74.

Επιβεβλημένο ιστορικά πλέον, είναι να γίνονται εκδηλώσεις μνήμης και Εθνικής Ευγνωμοσύνης για την ηρωική εγκαταλελειμένη Κύπρο, διότι όπως ανεξίτηλα η ιστορία κατέγραψε, η θυσία αυτής και μόνο, οπωσδήποτε έφερε και την Δημοκρατία στην Ελλάδα...

Αυτό, ίσως μας κάνει να στρέψουμε συνειδητά το βλέμμα μας με σεβασμό και ίσως με ντροπή... Νοτιοανατολικά, σε μια κοντινή αδελφή Ελληνική πατρίδα, χωρισμένη, βιασμένη, λεηλατημένη, προδομένη και καννιβαλισμένη, που ακόμη μέχρι σήμερα έχει το κεφάλι στο αδηφάγο στόμα της Τουρκίας.

Ο Αντώνης Αντωνάς έφεδρος αξιωματικός τότε έπραξε το καθήκον του, όπως όλοι οι Κύπριοι.

Εβίωσε τα ολέθρια γεγονότα, την εγκατάλειψη της πατρίδας του, αλλά και τον ηρωικό χαμό του αδελφού του, των στενών του φίλων και συγγενών...

Το βιβλίο του περιέχει ωμές αλήθειες, αντικειμενικά ιστορικά αποκαλυπτικά στοιχεία και είνα κατάλληλο μόνο, για όσους θέλουν να δουν την αλήθεια κατάμματα και επί τέλους να διαχωρίσουν, την ήρα από το στάρι. ( Ματθαίος 13.24).

Βασίλειε μου τιμάς και την Κύπρο, αλλά και εμένα.

 

Ο αγαπημένος μου ανηψιός,  Λοϊζος Αντωνάς, γιός του Χριστάκη και Λένιας Αντωνά, με τίμησε κάνοντας τις τελικές ηλκτρονικές διορθώσεις του site www.ledrastory.com  

Τον ευχαριστώ θερμά. Α.Α.

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ.

Ο εξαιρετικός μου φίλος ιατρός, τ. Βουλευτής,  Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είναι παντρεμένος με την πολύ αγαπητή ιατρό επίσης Ανδρούλα Χριστοδουλίδου, έγραψε:

Βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ - WWW.LEDRASTORY.COM.

Για τον Αντώνη Αντωνά, άνθρωπο που γνώρισα σε δίσεκτα χρόνια. Άνθρωπο, που πέρασε προσωπικές οικογενειακές και άλλες τραγωδίες, το 74 του πλήγωσε την ψυχή και την ζωή...Όμως αντιστάθηκε, πολέμησε και άνοιξε νέους δρόμους στη ζωή του...Αυτό τον άνθρωπο εκτιμώ, αγαπώ και με τιμά η φιλία του....Συγχαρητήρια 

Dr Δώρος Χριστοδουλίδης - Λάρνακα

Ο Δώρος, είναι γιός του αείμνηστου αγαπητού Δημάρχου Λάρνακας Γεώργιου Χριστοδουλίδη..Θα κάνω μία παρένθεση...τιμής ένεκεν...Όταν στις Καλοκαιρινές διακοπές, μαθητής, εργαζόμουν στο Δημαρχείο, o καλός Δήμαρχος κάθε μεσημέρι μου έδινε δύο σελίνια για να φάω ένα σάντουιτς και να πιω μια Πέψι Κόλα...στου Χαμπή...Και πλήρωνε και τα δίδακτρα μου....                                                                      

Είχε αριστερή ιδεολογία, όμως ποτέ, δεν ξεχώρισε αριστερούς, από δεξιούς... . ταν ανθρωπος...!  Ήταν αγαπητός από όλους....

Είναι αντιπροσωπευτικό και συμβολικό το πιο πάνω.....Έτσι είναι όλη η οικογένεια Χριστοδουλίδη...

Ο Δώρος ήταν από τους ανθρώπους, που μου συμπαράσταθηκαν στις *δύσκολες σκευωρίας στιγμές. Και έψαξε και έμαθε και αποκάλυψε αλήθειες, με την συνδρομή του επίσης εξαιρετικού τ. βουλευτή και μετέπειτα Δημάρχου Α.Χ.

* Και αυτός προδόθηκε από ολίγους....

Όταν σε λιθοβολούν ..." αναμάρτητοι" μάζευε τις πέτρες...Με αυτές κάποια στιγμή θα κτίσεις την τιμή σου. Α.Α.

Είναι παλληκάρι, μιλά σταράτα και ο κόσμος αριστερός και δεξιός τον εκτιμά

Του Δώρου του ωφείλω αρκετά. Ξανά τον ευχαριστώ.

*Δώρο, μπορεί να φαίνεσαι ....45 - 50 χρόνων, αλλά η καρδιά σου λειτουργεί, σαν 25χρονου. Καρδιολόγος είσαι, διαπίστωσε το και ο ίδιος.

Ευχαριστώ  φίλε μου....και όπως πάντα,  να έχεις αποτυπωμένοα..

.Ο σοφός, φιλαλήθης και τίμιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ, δεν κάθεται πάνω στους θησαυρούς του. Όσα περισσότερα δίνει τόσα περισσότερα παίρνει...Αμοίβεται εν δικαίω πάντα ηθικά...

Σωκράτης ερωτηθείς τι κτήμα συμφερώτερο; Απάντησε: Φίλος βέβαιος....

 

Η αγαπητή Dr Ανδρούλλα Χριστοδουλίδου, σύζυγος του Δώρου, όταν διάβασε το πιο πάνω κείμενο, έγραψε:

Αντώνη μου, διαβάσαμε το κείμενο σου...Είναι υπέροχο...Μένω άναυδη, από τη γραφή σου, τη πλούσια γλώσσα σου, τις γνώσεις σου. Που τα έκρυβες τόσα χρόνια που γνωριζώμαστε; Είσαι υπέροχος!  Συνέχισε να τα λες αγαπητέ μας φίλε...Σε ευχαριστούμε. Είσαι ένας πραγματικός φίλος.

Ευχαριστώ. Οι απόψεις των καλών μου φίλων τιμούν την Κύπρο και είναι ηθικά εύσημα για μένα...Τιμή μου...., ανεκτίμητοι φίλοι. Α.Α.

O Μάριος Σταυρίδης ο καλός φίλος, μόνιμος Ε/Κ αξιωματικός και συμπολεμιστής το 1974 γράφει:

Αντώνη διάβασα το βιβλίο σου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΠΡΟΣ. Με εξέπληξε....!

Γράφει ο ανεκτίμητος φίλος και εξαιρετικός γιατρός μου Dr Τάσσος Γεωργίου, MBChb, MRCOphth, CONSULTANT OPHTHALMIC SURGEON, ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΟΣ. www.opthalmiccentre.com        

Εξαιρετικό βιβλίο. Ότι και να πει κανείς είναι λίγο.Το τελείωσα πολύ γρήγορα, γιατί απλά δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου..Φράσεις και εικόνες, έχουν ριζώσει στο μυαλό μου. Πραγματικά δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη και πρέπει να διαβαστεί από κάθε Κύπριο, Συγχαρητήρια Αντώνη...Με εκτίμηση Τάσος.

Καλέ μου φίλε μου. Σε ευχαριστώ θερμά.

Ο φίλτατος Γιαννάκης Μάτσης, ο θρυλικός αγωνιστής της ΕΟΚΑ 55-59, τ. Βουλευτής και Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Κύπρου, αδελφός του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, που πολλά διδάγματα παρακαταθήκες μας άφησε ο λόγιος και αγωνιστής...,

Γράφει:

Αγαπητέ Αντώνη, διαβάζοντας πολλά αποσπάσματα του αντικειμενικού σου βιβλίου, διαπιστώνω ότι είναι ένα βιβλίο ιστορικό, που εμπνέει και αποπνέει το ηρωϊκό πνεύμα μιάς άλλης επικής και ανεπανάληπτης εποχής ....Της εποχή του Απελευθερωτικού Αγώνα. Τιμάς την Κύπρο μας και όλους τους ηρωϊκά πεσόντες υπέρ Ελευθερίας, μεταξύ αυτών και τον αξέχαστο αδελφό μου Κυριάκο Μάτση, τους ήρωες της ΕΟΚΑ, αλλά και τους νεκρούς μας της Τουρκικής εισβολής 1974. Συγχαρητήρια. Γ.Μ.

Γιαννάκη μου, τιμητικό είναι το σχόλιο σου. Ευχαριστώ και ανταποδίδω πάντα την τιμή και την εκτίμηση μου, στην ηρωϊκή οικογένεια Μάτση. Α.Α.

 

Ο καλός φίλος του γιού μου, Eλληνοαμερικανός,  τ. αξιωματικός της Αμερικανικής αστυνομίας John Aronis έγραψε:

Διαβάζοντας αποσπάσματα του βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ και του site www.ledrastory.com και γνωρίζοντας πολλά περί Κύπρου, διαπιστώνω ότι είναι άψογα...Όπως έγραψε και ο φίλος μου ...Γράψτα πατέρα, γράψτα...Να είστε καλά και να θυμάστε τον ήρωα αδελφό σας και όλους τους Κυπρίους ήρωες..Άθλια είναι τα πράγματα σήμερα  δυστυχώς και τόσο ο πατριωτισμός όσο και η αγάπη προς τις πατρίδα μας Ελλάδα και την επίσης Ελληνική πατρίδα αδελφή Κύπρο, σιγά, σιγά εξαφανίζωνται. J.A.

Γιάννη μου και το σχόλιο σου άψογο είναι. Ευχαριστώ.

Γραφει ο Πηλίτσης X. : Υπηρέτησα στην Κύπρο πρίν πολλά χρόνια. Αγάπησα αυτόν το αδελφό λαό, αυτόν τον μοναχικό λαό, που αφού τον πρόδωσαν, ταυτόχρονα προσπαθούν να του αφαιρέσουν σκόπιμα την λεβεντιά και ηρωισμό, που είχε ανά τους αιώνες. Δεν γνωρίζω τον κ. Αντωνά, αλλά πραγματικά μέσα από το βιβλίο του ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ και το σάϊτ WWW.LEDRASTORY.COM, διαπιστώνω ότι κάνει ένα τιτάνιο αγώνα, για να επαναφέρει τις παλιές δόξες και ηθικές ιστορικές αξίες των συμπατριωτών του, των  εγκαταλελειμένων και προδομένων. Είναι σπάνιο το γράψιμο του...Δεν συνιστώ μόνο, όλος ο Ελληνισμός να διαβάσει τα ενθαρρυντικά του ιστορικά κείμενα, αλλά εύχομαι να βρεθούν και αρκετοί άλλοι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι Αντωνάδες ιστορικοί συγγραφείς να τον μιμηθούν..Είναι επιτακτικό όσο ποτέ άλλοτε σήμερα, να γνωρίσουμε όλοι το μεγαλείο της ψυχής και αυτοθυσία, που είναι έμφυτα στους Κύπριους Έλληνες αδελφούς...Μην χάνεται το θάρρος σας αγαπητοί Κυπραίοι...κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ένδοξη ιστορία της Κύπρου....! 

Συνταρακτικό και επικό, με ηχηρά μηνύματα αισιοδοξίας...Ευχαριστούμε αδελφέ.

Έγραψε ο ανεκτίμητος παιδικός φίλος Μιτσιγιώργης Νίκος:

Διαβάζοντας το βιβίο του Αντώνη Αντωνά επανέφερα και εγώ μνήμες δυσάρεστες του 1974. Διαπιστώνω ότι ο Αντώνης συνεχίζει να είναι ταπεινός  και πάντα να λέει αλήθειες. Όταν υπάχθηκα στην Κεντρική Εφεδρεία του ΓΕΕΦ, μια μονάδα φάντασμα, που αποτελείτο μόνο από Έλληνες στρατιώτες, συνάντησα δύο ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που ήταν ή πατριώτες ή μαζοχιστές ή ταπεινόφρονες ή τρελλοί...Δεν μιλούσαν και δεν μίλησαν ποτέ για τις ειδικές επιχειρήσεις, που τους ανέθετε μόνο το 3ο Ε.Γ. υπό τον Συν/ρχη Κοκοράκη...Ο ένας ήταν ο Διοικητής Τ/ρχης Κατσίμπρας και ο άλλος ο Υπ/τής Αντωνάς Ελάχιστα πράγματα αναφέρει για την εφεδρεία ο Αντωνάς. Και επειδή γνωρίζω, έπρεπε περισσότερα να αποκαλύψει για  γεγονότα του 74, για την ηρωϊκή εφεδρεία, που αποτελείτο από Έλληνες Ελδυκαρίους που εθελοντικά επέστρεψαν στην Κύπρο, για τον Κατσίμπρα και για τον εαυτό του. Συγχαρητήρια...

Ευχαριστώ αδελφέ μου.

Για τον καταδρομέα της 31η Μ.Κ. θα προσθέσω δύο πράγματα..., χωρίς καμμιά υπερβολή...Ο Νίκος ήταν ένα πρότυπο παλληκαριού και φίλου. Όταν άρχισε η εισβολή δυστυχώς δεν βρήκε την μονάδα του. Παρ όλα αυτά πεισματικά, έψαξε και βρήκε άλλη μάχιμη μονάδα μεταξύ Πενταδακτύλου και Κερύνειας και πολέμησε μαζί της. Όταν υπάχθηκε στην Εφεδρεία με δική μου εισήγηση, συνέχισε άψογα να εκτελεί τα καθήκοντα του...Και δεύτερο...Ο Νίκος παρέμεινε πάντα δίπλα μου, λέγοντας μου: Αντώνη, δεν θα σε αφήσω να σκοτωθείς...Αρκετά! Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αγάπη του, την συμπαράσταση του και την πολύχρονη φιλία του.....Και σημείωσε Νίκο μου ...

Η περηφάνεια μας κάνει ψεύτικους και η ταπεινοφροσύνη, μας κάνει αληθινούς. Thomas Merton/ Αμερικανός στοχαστής και μοναχός.

Γράφει ο πολύ αγαπητός φίλος και κουμπάρος Χάρης Λιοτατής, πρόσφυγας από Αμμόχωστο και Έφεδρος Ανθ/γός το 1974, που πολέμησε στην Πράσινη Γραμμή, υπό τας διαταγάς του Τ/ρχη τότε Δημήτρη Αλευρομάγειρου.

Αγαπητέ Αντώνη,

Πήρα το βιβλίο σου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, που για μένα, που ζω μακρυά από την πόλη, που γεννήθηκα την Αμμόχωστο, ήταν μια πραγματική αναγέννηση, που γύρισε την σκέψη μου, 45 χρόνια πίσω, θυμίζοντας μου φίλους, συμμαθητές, συγγενείς...την χρυσή αμμουδια και την ωραία και ήσυχη ζωή που είχαμε.

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική εργασία. Το ιστορικό αυτό βιβλίο, είναι βέβαιον ότι θα το συστήσω σε όλους τους γνωστούς και φίλους, για μελέτη......

Νάσαι καλά Χάρη μου, μαζί με όλη την οικογένεια σου. ΑΑ

Επ ευκαιρία θα ήθελα να προσθέσω τα πιο κάτω. Ο Χάρης Λιοτατής έφεδρος Ανθυπολοχαγός, εκπροσωπεί, όλα τα επιστρατευμένα παλληκάρια από Αμμόχωστο. Πολέμησε με αυτοθυσία το 1974,  όπως όλα τα παιδιά, στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας, υπό την Δ/ση του Δημήτρη Αλευρομαγειρου. ( Τιμητικά σχόλια έγραψε ο Αλευρομάγειρος για τους Βαρωσιώτες κ.ά., Έφεδρους αξιωματικούς και στρατιώτες και την τόλμη όλων...)....Μιλώντας για αυτοθυσία τι εννοώ...; Αυτά τα παιδιά εγκατέλειψαν τις οικογένειες τους και την πόλη τους, την πανέμορφη πόλη του Ευαγόρα, που κινδύνευε ανα πάσα στιγμή από τις επιθέσεις και την κατάλειψη της από τους Βαρβάρους, ( Όπως και εγινε.) και ήρθαν εθελοντικά στην πρώτη γραμμή για να προασπισθούν την Λευκωσία και όλη την Κύπρο....Η μάνα του Χάρη θκειά μου Χρυσή και ο πατέρας του θκειός μου Μήτσος είχαν 5 παιδιά, τον Χάρη, Νίκο, Kώστα, Χρήστο, Κύπρο.Τα τρία ήταν επιστρατευμένα και τα άλλα εθελοντές. Κατευόδωσαν τα παιδιά τους, όταν άρχισε η βάρβαρη εισβολή και αυτοί  απροστάτευτοι, παρέμειναν στην γεννέτειρα τους, όπως όλοι οι Βαρωσιώτες αναμένοντας τα χειρότερα....Την τελευταία στιγμή γλύτωσαν, όταν αποφάσισαν οι άμαχοι και γυναικόπεδα να φύγουν, αφού προ των πυλών βρισκόντουσαν οι μύριοι βάρβαροι.....Εάλω η Αμμόχωστος ...και βρέθηκαν στον δρόμο της προσφυγιάς...Ο θείος Μήτσος, ξυλέμπορος γνωστός της Αμμοχώστου πέθανε νωρίς, από τον βαρύ και ασήκωτο πόνο της προσφυγιάς, η δε θεία Χρυσή ζεί μέχρι σήμερα πρόσφυγας στο χωριό Σωτήρα,  μαζί με τα τιμημένα της παιδιά...Ακούραστη παρά την μεγάλη της ηλικία, συνεχίζει να μάχεται για τα δίκαια της Κύπρου και την επιστροφή στην αγαπημένη της νεκρή κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου...., από τους βαρβάρους κατακτητές....Καλά νασαι με τα παιδκιά σου, λεβεντομάνα θκειά Χρυσή. ΕΥΓΕ!

Ο εξαίρετος φίλος Ανδρέας Αγγελίδης, τ. Αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, από 1ης Ιουλίου 1997 έως 23η Σεπτεμβρίου 2002, έγραψε:

Σε ευχαριστώ για το βιβλίο σου αγαπητέ φίλε, που είχες την ευγενική καλωσύνη να μου αποστείλεις. Είναι πράγματι ένα ιστορικό έγγραφο, που για εμάς που ζήσαμε κάποια γεγονότα, μας τα φέρνεις πίσω στη μνήμη μας και για τους νέους αποτελεί ένα ιστορικό βοήθημα, για να τους καταστήσει κοινωνούς σε σημαντικές πτυχές της Κυπριακής Ιστορίας. Είσαι άξιος συγχαρητηρίων, για την πολύτιμη εργασία, που χαρακτηρίζεται, όχι μόνο από τον όγκο της, αλλά από το αξιόλογο περιεχόμενο της. Για αυτή την μεγαλειώδη σου προσπάθεια, να φέρεις  στο φως κομβικά σημεία της ιστορίας μας παίρνεις άριστα. Σε ευχαριστώ ξανά, που μου έδωσες αυτή την ευκαιρία να ενθυμηθώ γεγονότα, που έζησα και να μάθω πολλά που για μένα ήταν άγνωστα. Το βιβλίο σου θα είναι για μένα μια συχνή αναφορά. 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ανδρέας Αγγελίδης

Εξαιρετικέ φίλε Ανδρέα, 

Πραγματικά χαίρομαι, αλλά και συγκινούμαι βαθειά, όταν άνθρωποι αγωνιστές όπως εσύ, που έλαβες μέρος στους υπέρ Ελευθερίας αγώνες της Κύπρου και που πιστά την υπηρέτησες πάντα,  αναγνωρίζουν την ιστορική αξία ενός βιβλίου, που γράφτηκε από ένα απλό ανθρωπο πατριώτη, ερασιτέχνη συγγραφέα, για να αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνο στην αγαπημένη μας πατρίδα την ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟ μας και τους τιμημένους ήρωες της. Αυτή η Λεβεντομάνα Ανδρέα δεν θα χαθεί ποτέ...Ειναι ηρωίδα, είναι ο μυθικός Φοίνικας, από τις στάχτες της αναγεννάται...ανά τους αιώνες....Και όπως έγραψε ο Εθνικός μας ποιητής Μιχαηλίδης....Το νιν αντάν να τρώει την γη, τρώει την γη χαρκέται, μα πάντα τζιείνο τρώεται, τζιαι τζιείνον καταλιέται....

Ανταποδίδοντας την τιμή σε όλη την εξαιρετική οικογένεια Αγγελίδη, σε ευχαριστώ. Αντώνης Αντωνάς.

Προσθέτει ένα μικρό σχόλιο ο αδελφικός φίλος Παντελής, ειδικά για το site www.ledrastory.com:

Αντώνη, τελείωσα το διάβασμα των νέων μηνυμάτων και ιστορικών κειμένων, που καταχωρήθηκαν στο σάϊτ.....Είναι πραγματικά εντυπωσιακά! Και πάλι τα θερμώτερα μου συγχαρητήρια, για την βούληση σου, να πάρεις την δύσκολη απόφαση, για  να συγγράψεις αυτό το αξιόλογο βιβλίο ντοκουμέντο και να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα αποκαλυπτική, διδακτική, συγκινητική  και ιστορική προς τιμή της Κύπρου, που έτυχε καθολικής αναγνώρισης....

Ευχαριστώ αδελφέ μου . Η συμπαράσταση σου είναι ανεκτίμητη. Ηδη έχει τελειώσει το Ποιητικό Λυρικό Επικό βιβλιο ΕΣΧΑΤΗ ΙΚΕΣΙΑ και βρίσκομαι προς το τέλος του Β τόμου του ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ...Αυτά όχι μόνο θα είναι περισσότερο αποκαλυπτικά, αλλά ας ευχόμαστε να αφήσουν και διδάγματα ισχυρά στον πολύπαθο λαό μας, για ενότητα και αγώνα υπέρ Ελευθερίας. Ελπίζω να αντέξω να συνεχίσω, διότι όταν επαναφέρεις δυσάρεστες μνήμες γράφοντας,, αυτό σε καταρακώνει...σε εξουθενώνει....Αχνίζουν τα ιερά μας χώματα από καυτά δάκρυα, μαραζώνει η ψυχή σου, ραγίζει η καρδιά σου...

Η ιστορία είναι ένα Ευαγγέλιο. ( Οσκαρ Γουάϊλντ )....που γράφεται μετά από ένα Γολγοθά και μια Σταύρωση....Και όπως ο Εθνικός μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης έγραψε..Η μνήμη όπου την αγγίξεις πονεί....

Καλά νάσαι πάντα. Αντώνης

 

Τις ευχές του στέλλει για την εθνικη επέτειο της 1ης Απριλλίου ο παιδικός μου αγαπητός φίλος Αλέξανδρος Τζιρκώτης τ. Πλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος μετά την αποστρατεία το 1994, υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά  μεχρι το 2004.

Χρόνια Πολλά Αντώνη.

Η προσπάθεια σου είναι αξιέπαινη και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Διάβασα μικρό κομμάτι του βιβλίου. Σίγουρα θα σου στείλω τις απόψεις μου μόλις θα έχω ολοκληρωμένη εικόνα....Σε χαιρετώ Α.Τ.

Ο Αλέξανδρος Τζιρκώτης είναι γιός του αείμνηστου θρυλικού τομεάρχη της ΕΟΚΑ και τ. Βουλευτή Λάρνακας Γεώργιου Τζιρκώτη, με τον οποίο είχα ιδιαίτερες φιλικώτατες σχέσεις....Παραλείπω την ουσιαστική του ηρωική συμμετοχή στον Απελευθερωτικό αγώνα, διότι είναι πολύ γνωστή και αναφέρω...Το 1963 με την έναρξη της Τουρκοανταρσίας..ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στην αντίσταση σαν Αρχηγός των ομάδων που ηρωικά αντιμετώπισαν τους στασιαστές..Με δικά του χρήματα και με την συνδρομή των συναγωνιστών του Λαρνακέων αγοράστηκε από Βηρυτό αρκετός οπλισμός, για την ενίσχυση των ηρωικών εθελοντών, οι οποίοι με δίκαννα τις πρώτες μέρες αντιμετώπισαν τους στασιαστές....Τα όπλα μεταφέρθηκαν από Λίβανο με μισθωμένο από Τζιρκώτη σκάφος και παραλήφθηκαν στην μικρή αποβαθρού της Λκας κοντά στον Αστυνομικό σταθμό...Μερικά όπλα παραχώρησαν και οι Χριστιανοί Φαλαγγίτες, όπως και Μαρωνίτες της Βηρυτού......O οπλισμός διατέθηκε στον εθελοντικό Ιερό Λόχο μαθητών του αγωνιστή Σωτήρη Αγγελή Πόμπατζη και στον επίσης εθελοντικό λόχο του αγωνιστή Παναγιώτη Διγενή από την Πύλα..( Τον κατάλογο των όπλων, που αγοράστηκαν τον αναφέρω στο βιβλίο. Μετά το τέλος των εχθροπραξιών τα όπλα αυτά παραδώθηκαν στον ηρωικό Έλληνα Τρχη Ανδρέα Τερκουραφη με το ψευδώνυμο Τελεβάντος.)

Η επί 40 χρόνια τιμημένη αδελφή Ελληνίδα Dr Α.Μ.Ε έγραψε:

Αντώνη μου αδελφέ Έλληνα Κύπριε, γνωρίζεις πολύ καλά το σημερινό δράμα που περνώ και ευχαριστώ για την ανθρώπινη σου συμπαράσταση...Παρ όλα αυτά όμως μέσα από την καρδιά μου θέλω να σου πω.....Πραγματικά δεν έχω κουράγιο άλλο, για να διαβάσω περισσότερα από αυτά που γράφεις και στο βιβλίο σου και στην ιστοσελίδα σου. Νοιώθω σαν Ελληνίδα τύψεις....Στέρεψαν τα δάκρυα μου, δεν έχω άλλες ψυχικές αντοχές....Το 74 λυπήθηκα για την τραγωδία της πατρίδας σου αδελφής Κύπρου..Σήμερα την λάτρεψα, την πόνεσα και εκτίμησα τους ηρωικούς της αγώνες....Αυτά που γράφεις πραγματικά είναι από θεία επιφοίτηση..Τρέμω από ρίγη συγκίνησης...Κάνω διαλείμματα για να συνεχίσω να διαβάζω αυτά τα επικά σου και λυρικά κείμενα. Είναι ανεπανάληπτο αυτό το γράψιμο.  Μόνο η ξεχωριστή ψυχή σου θα μπορούσε να τα εξιστορήσει και καταγράψει. Η ταλαιπωρημένη Κύπρος στην ψυχή μου ρίζωσε ...

Η Α. δεν επιθυμεί  προβολή του ονόματος της για προσωπικούς λόγους, σιωπηλή και σεμνή ήταν πάντα...Νάναι πάντα καλά και να έχει το κουράγιο και αυτή να αντιμετωπίζει τα δράματα, που ξαφνικά ήρθαν στην αγαπημένη της οικογένεια. Την ευχαριστώ και εγώ ιδιαίτερα, για την αμέριστο συμπαράσταση σε δύσκολες μου στιγμές. Εύχομαι ολόψυχα. ότι καλύτερο.....

 

Γράφει ο ξεχωριστός φίλος Dr Νίκος Ιωάννου:

Αγαπητέ Αντώνη, ρούφηξα τα βαθειά ανθρώπινα  βιώματα σου, στο πόνημα σου. Στέκομαι προσοχή στη μνήμη  του   ήρωα Χριστάκη Αντωνά και μετά στην περήφανη διαχείρηση των επέκεινα, από την οικογένεια. Είναι ιδιαίτερα τιμητική η αναφορά σου στον αδελφό μου Γιαννάκη και εμένα.

Ο Νίκος είνα μια ακούραστη και ανεξάντλητη  πέννα γραφής, ιστορικής και φιλολογικής, που ασταμάτητα από το 1974, μάχεται και υπερασπίζεται τα δίκαια της αγαπημένης του Κύπρου και της σκλαβωμένης γεννέτειρας του Κερύνειας.

Στη λαϊκή παροιμία ..Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, αλλά κόκκαλα τσακίζει, θα κάνω παράφραση και θα γράψω.....Η πέννα του Νίκου....

Επιλέγω τυχαία αποσπάσματα, από πόνημα του Νίκου ΟΙΚΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑ....Είναι αντιπροσωπευτικό,  αφορά όλους τους πρόσφυγες...Κοινές μνήμες, κοινά δράματα....Κερυνειώτες, Λαπηθιώτες Μορφίτες, Μεσαοριτες, Καρπασίτες, Βαρωσιώτες.....

Μπορεί να ήταν κοντά στη θάλασσα, αλλά δεν ήταν εύκολη δουλειά για τον παππού Νικόλα τον κτίστη, να μεταφέρει αμμοχάλικο και πέτρες στη πλάτη του Μουσολίνι ( το γαιδουράκι), για το σπίτι της πρωτοκόρης του ( Μητέρας Νίκου)......

Πέρασαν 70 χρόνια από τότε που θεμελιώθηκε αυτό  το κτίσιμο....με δεσμούς ακατάλυτους και αρμονικές σχέσεις με την γειτονιά πλόκληρη...

Τα γεγονότα του 63 άφησαν έντονα τα σημάδια τους....Στα παράθυρα στοιβάχτηκαν σακιά με άμμο...ήλθαν αληθινά όπλα....και ολόκληρη ομάδα εθελοντών έτοιμων να θυσιαστούν και αποκρούσουν την Τουρκική ανταρσία..

Το Καλοκαίρι του 74, οι ένοικοι του, σκορπίσαμε και  το σπίτι λεηλατήθηκε. Ήταν τέτοια η μανία των εισβολέων, που παρά το ότι βρήκαν διαμονή, εκρίζωσαν τα αθώα δέντρα και την πανέμορφη κληματαριά....Δεν έχω επιστρέψει έκτοτε και οι περιγραφές προέρχονται από μαρτυρίες.....

Κερύνεια και εστία μου στην οδό Υψηλάντου Νο 1, σας κουβαλώ αδιάλειπτα στις πνευματικές μου αποσκευές... Ξέρω ότι με περιμένετε και προσδοκώ να προσκυνήσω τα ιερά σας χώματα Ελεύθερα........Και άλλα μύρια συνταρακτικά....

Ο ακούραστος φίλος, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων και Πεσόντων, Νίκος Σεργίδης, ο οποίος επιτελεί ιερό έργο γράφει:

Φίλε Αντώνη, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια, τόσο για την συγγραφή του βιβλίου σου, όσο και για την όλη σου δραστηριότητα υπέρ του πολύπαθου λαού  μας, που αγωνίζεται για Ελευθερία και δικαίωση. Συνέχισε το αξιόλογο έργο σου.

Θερμές ευχαριστίες στον Νίκο Σεργίδη, ο οποίος εκτός των άλλων συνέγραψε ένα πολύ αποκαλυπτικό βιβλίο ΦΑΚΕΛΛΟΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, που όλοι έχουμε ιερό καθήκον να το διαβάσουμε

Γράφει το παλληκάρι Πλοίαρχος Ηλίας, του Π.Ν., γιος του τιμημένου Έλληνα διοικητή μου το 1974, αείμνηστου Κατσίμπρα Ευθύμιου:

Κύριε Αντωνά

Το βιβλίο σας το μελέτησα με μεγάλη προσοχή και ικανοποίηση, αφού αποτελεί μια  πολύ μεγάλη και σημαντική περίοδο της ζωής του πατέρα μου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμoύ. Θεωρώ από τις πενιχρές μου γνώσεις, μπροστά στις  δικές σας, για την συγκεκριμένη περίοδο ότι το βιβλίο  σας αποτελεί μια αντικειμενική εξιστόρηση με γλαφυρό και συνάμα σκληρό τρόπο, όπως αρμόζει σε ένα Έφεδρο Αξιωματικό του 1974, που βίωσε την Εθνική καταστροφή της Ελληνικής αδελφής πατρίδας Κύπρου. Και πάλι ευχαριστώ για την τιμή που κάνατε στην οικογένεια του, να μνημονεύσετε την συμβολή του στον Αγώνα της Κύπρου, για την οποία λόγω της ταπεινοφροσύνης του ελάχιστα πράγματα μας έλεγε..

Ηλία αγαπητό μου παιδί, μεγάλη ήταν η τιμή που υπηρέτησα υπό τις διαταγές του Έλληνα Ταγματάρχη τότε Κατσίμπρα, διοικητή της Κεντρικής Εφεδρείας του ΓΕΕΦ 3ου Ε.Γ. Επιχειρήσεων, που ταπεινά, σιωπηλά  και εθελοντικά, πρόσφερε με τους ηρωικούς του Έλληνες στρατιώτες τις υπηρεσίες του στην λαβωμένη Κύπρο.

( Ήμουν τότε ο μόνος Ελληνοκύπριος, που υπηρετούσα στην Εφεδρεία, για αυτό γνωρίζω αρκετά.)

Και μεγαλύτερη τιμή πρέπει να αποδωθεί στους  ολίγους Έλληνες αδελφούς  ( Καβαφικό), που εγκαταλελειμένοι και αυτοί και ενώ γνώριζαν ότι οι Εφιάλτες θα φανούν  και οι μύριοι Τούρκοι εισβολείς, θα περάσουν εθελοντικά  και αμετακίνητοι, έμειναν και όρθιοι φύλαξαν τις Κυπριακές  Ελληνικές Θερμοπύλες.

Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ (ν) ΚΑΙ  ΤΕ ΚΥΠΡΊΟΙΣ, ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ, ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ.....

Νάσαι πάντα καλά και  να θυμάσαι τον τιμημένο πατέρα σου. όπως θα τον θυμάμαι και εγώ, διότι του ωφείλω πολλά ( ακόμη και τη ζωή μου) και εγώ και η Κύπρος.

Α.Α.

Παπαμιχαλόπουλος Γεώργιος. Θεσσαλονίκη.

Δεν διάβασα το ιστορικό βιβλίο  ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, οπότε μου είναι αδύνατο να εκφράσω όποιο σχόλιο. Μελέτησα όμως την ιστοσελίδα www.ledrasrory.com  και εδώ θα εκφράσω δύο λόγια...Εάν τα ιστορικά αποκαλυπτικά  τιμητικά κείμενα αντιπροσωπεύουν κυριολεκτικά και το πνεύμα του βιβλίου..., τότε υποκλίνομαι ευλαβικά στον πολύπαθο Ελληνισμό της Κύπρου και τους ηρωικούς του αγώνες, για τους οποίους ελάχιστες πτυχές γνώριζα μέχρι σήμερα....Θα προσπαθήσω να προμηθευθώ το βιβλίο, διότι πραγματικά θεωρώ ότι είνα ιερό καθήκον όλων να γνωρίζουμε, για μια αδελφή πατρίδα που τόσα υπέφερε για να παραμείνει  Ελληνική.

Ουδέν σχόλιο. Είναι πατριωτικά αφοπλιστικό, το πιο πάνω μικρό κείμενο....

Αγαπημένος φίλος, σε απλή γλώσσα, θυμο-σοφίας επισημαίνει:

(Αφορά κείμενο μου, περί σοφίας των ένδοξων προγόνων μας Ελλήνων.)

Αντώνη  μου.

Εξαιρετικό το σύγγραμμα γεμάτο αλήθειες για τους προγόνους μας, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι πάντοτε και θα έπρεπε κανονικά να έχουμε υπόδειγμα τα σοφά διδακτικά τους λόγια ευαγγέλια και κείμενα ιστορικές παρακατάθηκες ... Αντ' αυτού  οι περισσότεροι, έχουμε ξεχασει την ιστορία μας, για αυτό έχουμε καταντήσει σχεδόν άχρηστοι, κουτοπόνηροι, ύπουλοι και απατεώνες...Το αποδεικνύουμε στην καθημερινή μας ζωή και στις πονηρές μας  άδικες πράξεις...Πραγματικά είναι συγκινητικό,  να ακούς από τόσους Ευρωπαίους κ.ά., Πνευματικούς γίγαντες και Σοφούς τόσα κολακευτικά λόγια για τους προγόνους μας τους οποίους ουσιαστικά, με τις πράξεις μας  και τις ενέργειες μας αποδείξαμε ότι δεν τους σεβόμαστε αλλά και τους εκθέτουμε. Ντροπή μας. Όταν εμείς δεν σεβόμαστε σήμερα τους συνανθρώπους μας, αλλά προσπαθούμε να τους ξεγελάσουμε ή να τους εκμεταλλευθούμε...τι περιμένουμε;;

Εισηγούμαι πριν να κατηγορούμε άλλους - τους οποίους βέβαια δεν υποστηρίζω-για τις Εθνικές μας καταστροφές αλλά και τα σημερινά μας βιώματα, έριδες και ελαττώματα, να κάνουμε μια αυτοκριτική και διαλογισμό, για να προσπαθήσουμε, στο βαθμό, που μπορούμε να διδαχθούμε από την σοφία και τα διδάγματα των φιλοσόφων μας. Δεν είναι δυνατό βέβαια να τους μιμηθούμε, αλλά ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ας προσπαθήσουμε να τους πλησιάσουμε...για να μην επαναλάβουμε τα ολέθρια μας λάθη...Αυτό για τον σημερινό Ελληνισμό ειδικά της Κύπρου θα είναι υπέραρκετό και σωτήριο...

Τέλος θα ήθελα να προσθεσω, πως βλέποντας τις χιλιάδες αναγνωστών, που επισκέπτονται την ιστοσελίδα, μου δημιουργήθηκε ένας γρίφος αρχικά , αλλά πιστεύω τελικά,  ότι ο κόσμος εξετίμησε την αντικειμενικότητα σου, την εντιμότητα σου και πάνω από όλα τον πατριωτισμό σου και την αγάπη σου για την πατρίδα σου. Κατατάσσεις τον Ελληνισμό της Κύπρου στο δοξαμένο βάθρο και πάνθεο που του αξίζει, κάτι για το οποίο και εγώ σε συγχαίρω.

...

Γράφει ο εξαιρετικός μου φίλος διαπρεπής δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανδρέας Αθανασίου, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας.

Ο Ανδρέας κατέγραψε ιστορία και συνεχίζει να την καταγράφει! 

Φίλε Αντώνη,

Παρά τον όγκο του βιβλίου σου, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, το διάβασα σε μια μέρα. Και αυτό συνιστά απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος, που προκαλεί από τις πρώτες σελίδες του, αλλά και την απλότητα του λόγου, που χρησιμοποιείς. Γράφεις απλά, καθαρά και έντιμα. Όπως ήξερες πάντα να κουβεντιάζεις....

Είναι συγκινητικά τα όσα αναφέρεις, για τον ήρωα αδελφό σου Χριστάκη Αντωνά . Αφορούν άλλωστε τον Έλληνα, που επέλεξε να πεθάνει πολεμώντας σε μια από τις τόσες άνισες μάχες ( Εγώ στους Τούρκους, δεν παραδίδομαι!). Αλλά και τον αγώνα εκατοντάδων οικογενειών, που οι δικοί τους άνθρωποι, γονιοί , σύζυγοι, παιδιά και τα αδέλφια εμφανίζονται για πολλά και βασανιστικά χρόνια ως αγνούμενοι..

Είναι εξαιρετικά ζωντανές, οι αφηγήσεις σου για όσα ο ίδιος έζησες τις κρίσιμες ώρες της Τουρκικης εισβολής. Αποδίδουν παραστατικά το κλίμα των ημερών. Τον ηρωϊσμο εκείνων που βρέθηκαν απέναντι στον κατακτητή και κράτησαν ελεύθερα κρίσιμα κομμάτια της γης μας. Αλλά και την απόγνωση εκείνων, που δεν είχαν ούτε σφαίρα στην θαλάμη του παμπάλαιου όπλου, που κουβαλούσαν και δεν μπορούσαν να σταθούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αφηγήσεις πρωταγωνιστών των γεγονότων, που χωρίς φτιασιδώματα, αλλά με σεβασμό στην αλήθεια, αποκαλύπτουν και αναδεικνύουν κρίσιμες μάχες.

Κρατάς αποστάσεις από τα γεγονότα, ακόμη και από εκείνα, που ο ίδιος έζησες, έτσι ώστε να φτάνουν σε εμάς, όπως πράγματι εξελίχθηκαν. Δείχνεις σεβασμό απέναντι, από κάθε Έλληνα, που πίστεψε ότι παλεύει για την πατρίδα, σε όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκε . Λάθος ή σωστό. Κανείς Έλληνας Κύπριος συνειδητά ούτε να προδώσει ήθελε, ούτε τους βαρβάρους να φέρει στην πατριδα του.

Αποφεύγεις την κριτική  για όσα οι Έλληνες της Κύπρου διαπράξαμε σε βάρος του τόπου μας, αλλά αφήνεις να ξεχυθεί στο χαρτί η δίκαιη οργή σου, για τις δολιεύσεις των ξένων. Και πράγματι δεν ήταν λίγες. Μόνο που δεν ήταν λίγα, ούτε τα δικά μας λάθη μαζί με της μητέρας πατρίδας, που εγκατέλειψε την Κύπρο στο αδηφάγο στόμα της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση συνθέτεις, ένα ύμνο στους ήρωες των κυπριακών γεγονότων. Της ΕΟΚΑ, της ανακίνησης του Κυπριακού από το 1963 μέχρι το 1974, της τουρκικής εισβολής...Ανταποκρίνεσαι έτσι σε αυτό, που ο ίδιος θεωρείς χρέος, για την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Χρέος σ' εκείνους, που δεν δίστασαν και την ζωή τους να δώσουν......

Καταγράφεις όλα τα μεγάλα γεγονότα, για να έχουν οι αναγνώστες μια σφαιρική εικόνα, αλλά φωτίζεις ιδιαίτερες πτυχές, που αναβιώνουν το κλίμα κάθε μιας από τις εποχές που καλύπτεις. Είναι για αυτό αποσπασματικό, όπως γράφεις το έργο σου, αλλά και συμπληρωματικό ταυτόχρονα. Περιμένουμε πάντως και το επόμενο, πως θα είναι  πιο αποκαλυπτικό. Γιατί ξέρουμε ότι κατέχεις χαρτιά και ντοκουμέντα....

...Συνέχεια...

Καταλήγοντας,  θέλω να σε ευχαριστήσω  ιδιαίτερα για την αναφορά σου στα βιβλία μου  "ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΕΘΡΟΥ" καi  " Ο  ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ", καθώς και για τα θετικά σου σχόλια..

.Έτσι ήσουν πάντα...

Σου αξίζουν φίλε, πολλά συγχαρητήρια.

Στους αγαπητούς Ανδρέα και Τασσία Αθανασίου, αποτίω φόρο τιμής και ευχαριστίες. Ήταν πάντα δίπλα στην οικογένεια μου, σε όλες τις δύσκολες στιγμές.

Αναφέρει η διαπρεπής ιστορική ερευνήτρια, συγγραφέας ποιήτρια αγαπητή Dr Νάσα Παταπίου:

Σας ευχαριστώ για την εκτίμηση στο έργο μου και συμπερίληψη ποιημάτων μου στο βιβλίο σας ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην παρουσίαση του, γεγονός ωστόσο βέβαιο. Ν.Π.

Ευχαριστώ την Dr Νάσα Παταπίου, η οποία πραγματικά αφήνει ανεκτίμητο ιστορικό έργο στην αγαπημένη της πατρίδα. Ευχής έργο είναι να την μιμηθούν όλοι οι Κύπριοι ιστορικοί συγγραφείς και να κατατάξουν την εύτολμη Κύπρο στο τιμητικό ιστορικό βάθρο που της αξίζει. 

Ο Δημήτρης Καπετανάκης έγραψε.

Η ιστορική αποκαλυπτική ιστοσελίδα www.ledrastory.com, είναι ένας διθυραμβικός ύμνος δόξας και τιμής για την Ελληνική Κύπρο και όλο τον Ελληνισμό. Να ζήσει η ηρωική Κύπρος. Η αδελφή σας Κρήτη υποκλίνεται μπροστά στο ενδοξο μεγαλείο , αλλά και εθνική σου τραγωδία!

Αδελφοί Έλληνες Κρητικοί, οι όμαιμοι Έλληνες Κύπριοι σας τιμούν και ευγνωμονούν για την συγκινητική πατριωτική σας συμπαράσταση. Οι δεσμοί μας είναι άρρηκτοι και προαιώνιοι. Ακριβώς τις ίδιες ιστορικές περιόδους και περιπέτειες δυσάρεστες περάσαμε....Όμως η ελεύθερη ηρωική Κρήτη την 1η Δεκεμβρίου 1913, κατάφερε να ενωθεί με μητέρα Ελλάδα και  αντίστοιχα στην  εύτολμη αδελφή Κύπρο,  το απατηλό όραμα αυτό της το μετέτρεψαν  σε εφιάλτη, η ίδια προδώθηκε εγκαταλείφθηκε και ολοκαύτωμα έγινε. το 1974...

Η Κρήτη μας να είναι πάντα καλά και τιμημένη..

Ξέρεις, αδέλφι Καπετανάτζιη, ήντα νι η μόνη μας διαφορά; Εσείς αδέρφκια, βάννετε την κατάληξη ...άκης στο επίθετο σας ( Καπετανάκης ) τζιαί μεις, ειστ' όνομα. (Αντωνάκης)

Ο αγαπητός Αντισυνταγματάρχης Θεόδωρος Σ. Ζωνιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων συνέγραψε και το σπάνιο βιβλίο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ - ΕΘΙΜΟΤΥΠΊΑ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, αναφέρει:

Αντώνη μου σε ευχαριστώ για τα θετικά σου σχόλια όσο αφορά έκδοση βιβλίου μου. Αντίστοιχα εντυπωσιακά  τα όσα και εσύ γράφεις και η παρουσίση και του δικού σου βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, ιστορικά είναι εξαιρετική παρακαταθήκη......

Ο φλογερός Ιεράρχης της Κύπρου Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος αξιολογώντας το ιστορικό βιβλίο, προμηθεύτηκε πολύ μεγάλο αριθμό αντιτύπων. προς διάθεση σε εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες και στενούς ιεράρχες συνεργάτες του.

Πανιερώτατε ευχαριστώ θερμά και σεμνύνομαι ενώπιον σας. ΑΑ

 

Ο εξαιρετικός  Ακαδημαϊκός  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου γράφει: Ευχαριστώ για την αποστολή του βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το βιβλίο έχει προωθηθεί στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, για διάθεση στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης - Πρύτανης 

Κύριε Πρύτανη σας ευχαριστώ. Να είστε βέβαιος ότι το βιβλίο αφήνει ιστορικές παρακαταθήκες και θα είναι χρήσιμο για την πανεπιστηημιακή κοινότητα. ΑΑ

 

Ανώτατος διαπρεπής δικαστικός, παιδικός φίλος και εμένα και του ήρωα Χριστάκη Αντωνά, γράφει ένα φιλοσοφημένο σχόλιο με  πολλούς αποδέκτες:

Αγαπητέ Αντώνη,

Πρέπει να σου πω ότι μετροφυλλώντας το βιβλίο κσι ιδιαιτερα διαβαζοντας τον πρόλογο,  ένοιωσα ένα πόνο στη ψυχή, γιατί ως αφελείς αφήσαμε πάθη και ανόητα μίση να οδηγήσουν στην απώλεια αγαπημένων ανθρώπω, όπως του Χριστάκη, να καταστρέψουν κάθε έννοια πατριωτισμού και να  οδηγήσουν τον τόπο μας στον όλεθρο και στην τουρκική βουλιμία.

Σε συγχαίρω για την προσπάθεια που έκανες η οποία  ίσως βοηθήσει την νέα γενιά να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Θα επανέλθω αφού διαβάσω το βιβλίο.

Σε χαιρετώ.

Πολύ αγαπητέ μου ....σε χαιρετώ με ιδιαίτερη εκτίμηση. Πάντα θυμάμαι και μνημονεύω τον ανεκτίμητο πατέρα σου και όλη την τιμημένη σου οικογένεια.

Ευχαριστώ θερμά για τα σοφά σου λόγια, με τα οποία συμφωνώ, αλλά στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα....Δεν φταίει πάντα ο απλός λαός φίλτατε μου, για τον οποίο έγραψε ο μεγάλος ΣΟΛΩΜΟΣ ...Δυστυχισμένε μου  λαέ καλέ και αγαπημένε πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε, αλλά και οι ταγοί μας που φέρουν αρκετές ευθύνες για την εθνική μας καταστροφή. Όσον αφορά εμάς την γενιά που βιώσαμε τα ολέθρια γεγονότα βέβαιον είναι ότι  δεν πρέπει να αποποιούμεθα των ευθυνών μας και ευθαρσώς πρέπει να πουμε ένα μεγάλο ΜΕA CULPA.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Αντώνης 

 

Ο ανώτερος Υπαστυνόμος κ. Χρίστος Ανδρέου υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων σχέσεων,  εκ μέρους του Αρχηγού  Αστυνομίας γράφει....

Θα ήθελα  να σας μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες του Αρχηγού μας για την ευγενή σας χειρονομία της αποστολής του βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ.

Το βιβλίο διατέθηκε ήδη στην βιβλιοθήκη της Αστυνομικής Ακαδημίας προς διάθεση όλων των μελών μας..

Εύχομαι υγεία δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Σημειώνω ότι το τιμημένο σώμα της Αστυνομίας Κύπρου ποτέ δεν έλειψε από τους εθνικούς αγώνες υπέρ Ελευθερίας της Κυπρου.Ταυτόχρονα πάντοτε είναι παρών σε όλες τις τιμητικές εκδηλώσεις, για τον ήρωα αδελφό μου Χριστάκη Αντωνά. Ευχαριστώ θερμά.

 

Ο φλογερός Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ.κ.Βαρνάβας, έγραψε:

Σας συγχαίρουμε και επαινούμε για την φιλότιμη αυτή προσπάθεια σας προβολής των δεινών της Κύπρου και ευχόμεθα ταπεινώς, όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός χαρίζει υμίν υγείαν κατ άμφω και έτη πολλά , πλήρη πνευματικών καρπών.. Μετά πατρικών ευχων, Ο Τριμυθούντος Βαρνάβας.

Ευχαριστώ και σεμνύνομαι ενώπιον σας Πανιερώτατε. Οι Ιεράρχες σαν και εσάς, είναι το αέναο στήριγμα του πολύπαθου Κυπριακού λαού.

Ο Πανιερώτατος αξολογώντας το ιστορικό βιβλίο προμηθεύθηκε αρκετά  αντίτυπα προς διάθεση σε στενούς του συνεργάτες και εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες.

.

 

Ο ανεκτίμητος και ακούραστος Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός προμηθεύθηκε αριθμό αντιτύπων, για διάθεση σε δημοτικές βιβλιοθήκες και στενούς του συνεργάτες.

Ευχές θερμές, για επιστροφή στην πανέμορφη μας κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ευχαριστώ. ΑΑ

 

Ο αξιότιμος Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης γράφει...

Βιβλία σαν κι αυτά εξυμνούν την πατρίδα μας και το μαρτυρικό της αγώνα. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους μελλοντικούς σας στόχους και επιδιώξεις..

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης 

Δήμαρχος Λευκωσίας.

Αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε σας ευχαριστώ για τα θετικά σας λόγια. ΑΑ

 

Ο αξιότιμος Δήμαρχος Αγαλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης εκφράζει τις ευχαριστίες του, για την αποστολή του βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ τιμής ένεκεν και αξιολογώντας το προσθέτει ότι το ιστορικό βιβλίο θα κοσμεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε ευχαριστώ για αυτή τη τιμή. Να είστε βέβαιος ότι ιστορικά θα είναι χρήσιμο για τους δημότες σας. Έχω ιδιαίτερη σχέση με την Αγλαντζιά και αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα.

 

Η καλή μου φίλη Μύρνα Αγρότου  γράφει:

Αγαπημένε μου φίλε , μπράβο σου. Συνέχισε  να γράφεις, όπως μιλάς και σκέφτεσαι ελεύθερα. Είναι καλό να διαβάζουν για την καταγωγή μας, με βάση ιστορικά ντοκουμέντα , χωρίς πάθος , αλλά με αλήθειες που πολλές φορές μπορεί να πληγώνουν, αλλά πιστεύω ότι κάνεις το σωστό.....

Η Μύρνα Αγρότου όπως και ο αείμνηστος σύζυγος της Σάββας ήταν ανεκτίμητοι φίλοι και αγωνιστές για τα δίκαια της Κύπρου. Πολύχρονοι άρρηκτοι δεσμοί φιλίας και αγώνων μας συνδέουν. Σαν μετανάστες στην Αθήνα όπως και ολοι οι Κύπριοι της παροικίας έκαναν ότι ήταν  ανθρωπίνως  δυνατό  για την αγαπημένη τους πατρίδα. Η Μύρνα από τις επάλξεις του Σπιτιού της Κύπρου προσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη ισχυρή και δυναμική παροικία των Ελλήνων Κυπρίων Ελλάδας. Θα την τιμώ πάντα.

 

Έλληνας που πολέμησε στη Κυπρο το 1974, ο τότε ταγματάρχης  Νικόλαος Ζαρκάδας   ( Απεστρατεύθη με τον βαθμό του Υποστράτηγου.) γράφει....ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ.....

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΧΑΡΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΑΣ ( ΕΣΧΑΤΗ ΙΚΕΣΙΑ), ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, ΠΑΡΑΠΟΝΟ, ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΝΟΥ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΖΕΣΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΕΡΙΠΑΘΗ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.......

Νάστε πάντα καλά . Με την προσφορά σας το 1974 τιμήσατε τον Ελληνισμό της Κύπρου. Όπως η Ελληνική Κύπρος  εγκαταλείφθηκε  και προδόθηκε, αντίστοιχα και ΕΣΕΙΣ οι Έλληνες που σταθήκατε και πολεμησατε δίπλα στους Έλληνες Κυπρίους αδελφούς σας,  τις ίδιες δυσάρεστες συνέπειες βιώσατε δυστυχώς......για όλους μας...! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ....

Αγαπητέ Αντώνη, 

Κατ' αρχή σε ευχαριστώ πολύ για το "Πνευματικό σου δώρο" .

Τα Πνευματικά Δώρα είναι τα μεγαλύτερα Αγαθά για το Πολιτισμό και την ιστορία του τόπου κάθε Ανθρώπου.

Στις σημερινές εποχές που ζούμε η διαιώνιση της ευθύνης και η προσφορά στην Αλήθεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι που νοιώθουν βαρύ το αίσθημα αυτό.

Είναι οι συγγραφείς μας, οι οποίοι καταγράφουν την εποχή τους , γιατί εποχή που δεν καταγράφεται αποτελεί κενό στην ιστορία του τόπου.

Συγχαρητήρια Φίλε Αντώνη για την προσπάθεια σου αυτή, για αυτο το πόνημα το οποίο ειναι χρήσιμο για τον κάθε πολίτη αυτού του τόπου.

Με εκτίμηση

Γιώργος Θεοδοσίου

Προεδρος Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου

 

Φίλτατε Γιώργο ευχαριστώ θερμά για τα καλά και διδακτικά σου λόγια. Δεν διεκδικώ τον τίτλο διαπρεπούς συγγραφέα, διότι πραγματικά το πόνημα αυτό πηγάζει μόνο μέσα από την καρδιά και ψυχή μου και είναι τα  δυσάρεστα βιώματα τα οποία έζησε η αγαπημένη μας πολύπαθη πατρίδα Κύπρος.

Αντίστοιχα και εσύ αξίζεις επαίνων όχι μόνο για το προσφερόμενο πνευματικό σου έργο , αλλά και για τις πατριωτικές σου προσφορές στον Ελληνισμό της Κύπρου. ΕΥΓΕ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ 

 

 

Η αγαπητή διαπρεπής Ελληνίδα αρθρογράφος και συγγραφέας κ. Σοφία Παπανικολάου, που αγωνίζεται με την δύναμη της πέννας της συνεχώς για τα δίκαια  της Κύπρου, γράφει για το ποίημα ΕΣΧΑΤΗ ΙΚΕΣΙΑ ( Ομώνυμος τίτλος του υπό έκδοση βιβλίου.) 

Υπέροχο το ποίημα, συγκινητικό πάντα με βαθειά νοήματα, που συναρπάζουν και ταξιδεύουν την ψυχή στην ιστορία με τους ήρωες μας...Από εκεί αντλούμε όλοι έμπνευση για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας ...και ο θεός θα δώσει όλα να έρθουν κατ ευχήν, την ώρα που πρέπει....Σας ευχαριστώ, που το μοιραστήκατε μαζί μας.

Νάσαι πάντα καλά Σοφία,  που δεν ξεχνάς ποτέ την αδελφή  Ελληνική Κύπρο. ΑΑ

Η τιμητική απάντηση από βιβλιοθήκη Δήμου Λάρνακας. Ευχαριστώ. Το βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ απεστάλη προς τιμή του τ. Δημάρχου Λάρνακας αείμνηστου Γεώργιου Χριστοδουλίδη, υπό τον οποίο υπηρέτησα σαν μαθητής τους καλοκαιρινούς μήνες στην παλαιά βιβλιοθήκη σαν βοηθός βιβλιοθηκάριος. Σημειώνεται ότι το ιστορικό αποκαλυπτικό βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ αξιολογήθηκε άριστα από Ιερές Μητροπόλεις, Δήμους, Δημόσιους φορείς, Πανεπιστήμια. Συλλόγους Αποδήμων και άλλους και προωθήθηκε στις αντίστοιχες βιβλιοθήκες, τόσον στην Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.

Γράφει ο Μανώλης Βογιατζάκης....ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ....

Ο Λάμπρος Παπανικολάου........Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας κάνατε κοινωνούς και αυτών των ηρώων της Κύπρου μας. Χαίρομαι που δεν ξεχνάς τους ήρωες προγόνους σου. ...Αιωνία τους η μνήμη . Η θυσία τους και το παράδειγμα τους να καθοδηγούν και εμάς τους νεώτερους

Αγαπητέ Λάμπρο δεν θα ξεχάσω! Θρήνησα φίλους συμπολεμιστές , στενούς συγγενείς, αλλά και τον αγαπημένο μου αδελφό ο οποίος ηρωικά μαχόμενος βροντοφώναξε ΕΓΩ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΑΙ..........ΑΑ

Ο Σπυρίδων Κούλης....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΑΣ....ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕΒΑΣΜΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ κ. ΑΦΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΝΟΙΩΘΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ "ΟΔΕΥΩ" ( ΟΜΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ ΥΨΙΣΤΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ.) ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ......ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΝΤΑΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΟΥ ΣΤΕΛΛΕΤΕ......

Αγαπητέ Κουλη συνεχίστε να τιμάται τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ και να θυμάστε την Ελληνική Κύπρο.. Ευχαριστώ θερμά.

Επ` ευκαιρία των πιο πάνω σχολίων και περί λήθης του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, αναφέρω:  Σήμερα 6η Σεπτεμβρίου 2019 είναι η Μαύρη επέτειος (1955) του φονικού πογκρόμ  του τουρκικού όχλου με την συνδρομή της Τουρκικής Κυβέρνησης κατά του Ελληνικού Χριστιανικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης. Ξεχασμένο και αυτό! Ένα καταπληκτικό άρθρο του διαπρεπούς Λεωνίδα Κουμάκη περί λήθης στο lympia.gr μου θύμισε το πιο κάτω....:

Όταν η κόρη μου Αντωνία έκανε Πανεπιστημιακή διατριβή για τα εγκλήματα των ΝΑΖΙ ( Εγκληματολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια σήμερα.) επισκευθήκαμε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης για συλλογή πληροφοριών ( ΑΟΥΣΒΙΤΣ - Μαουνχάουζεν)

Σε ένα τιμητικό μνημείο για τους νεκρούς έγραφε ......ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΜΕ ΕΔΩ, ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΛΗΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ .....Συνταρακτικό και τόσο επίκαιρο για σήμερα, που όλα κοντεύουν να ξεχασθούν.....! Και λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να  επαναλάβουν και βιώσουν νέες  εθνικές καταστροφές.....

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ: Το πιο πάνω σχόλιο απεστάλη από τον αγαπητό συνεργάτη φιλέλληνα και φιλοκύπριο συνεργάτη Θάνο της έγκυρης τιμημένης ιστοσελίδας www.koukfamily.blogspot.com που πάντα τιμά τον Ελληνισμό και την Ελληνική Κύπρο. Ο Θάνος διαβάζοντας μαζί με τα άλλα συγκινητικά σχόλια και το εξαιρετικό σχόλιο της αγαπημένης φίλης ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ Α.Μ.Ε, εν βρασμώ ψυχής, πατριωτικής έξαρσης και αγανάκτησης, προσέθεσε και το δικό του συνταρακτικό..., με σαφές μήνυμα ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙΤΕ, ο κίνδυνος από τους βαρβάρους ελλοχεύει....ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΙ! Ευχαριστώ θερμά τον Θάνο για την αμέριστο συμπαράσταση του στην πονεμένη Ελληνική Κύπρο και για την καταχώρηση κειμένων μου στην έγκριτη ιστοσελίδα του. Διαβάζετε και διαδίδετε την ιστοσελίδα WWW.KOUKFAMILY.BLOGSPOT.COM, είναι αποκαλυπτική και λέει μόνο αλήθειες. ΘΑΡΣΕΙ. ΛΕΓΩΝ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΟΥ ΣΦΑΛΕΙ ΠΟΤΕ. Α.Α.

Αγαπητέ Θάνο χαίρομαι για  το αγωνιστικό σου  πάθος. Λάβε υπ οψιν τα εξής γνωστά... Ενδεικτικά.... 

1ον. Μετά την Βάρβαρη εισβολή οι δόλιοι φίλοι μας Αμερικανοί , ΝΑΤΟ και CIA, επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για προσχηματικούς λόγους. Ταυτόχρονα το άκρον άωτον .....επιβάλλουν εμπάργκο όπλων και στο θύμα την ανυπεράσπιστη  Κύπρο....Η συνέχεια; Για τον θύτη εισβολέα ....αναστέλλεται το εμπάργκο σε  λίγους μήνες...Για την Κύπρο διατηρείται μέχρι σήμερα.....ως εάν αυτή εισέβαλε στην Τουρκία.........

2ον Επί αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη έγινε προσπάθεια η Κύπρος να προμηθευθεί ρωσσικούς πυραύλους S300...Το πλοίο που  τους μετέφερε ανεκόπη απο  τους ...συμμάχους και ευτυχώς  μας επέτρεψαν αυτοί να μεταφερθούν στην Κρήτη...Ουδέν κακό αμιγές καλού...

Σημ. Τό ίδιο γεγονός συνέβη και επί Μακαρίου όταν στην προσπάθεια του να προμηθευθεί βαρύ οπλισμό ...τελικά και παλι το πλοίο που  τον μετέφερε μετά από  ιταμές απειλές των δόλιων συμμάχων κατέληξε στην  Αίγυπτο και  έκτοτε αγνοέται  η τύχη του....Αιδώς...

3ον Δεν θα αδικήσω καμμιά Κυπριακή Κυβέρνηση όσον  αφορά εξοπλισμό Εθνικής Φρουράς...Όλες κατέβαλαν προσπάθειες για προμήθεια βαρέως οπλισμού ...Αυτό γινόταν αμέσως γνωστό στην CIA και το ΝΑΤΟ απέστελλε ρηματικές διακοινώσεις στην Κύπρο ότι θα εμποδίσει ακόμη και δια της βίας, όποια αποστολή βαρέως οπλισμού στην Κύπρο.... Στην Τουρκία συνέχιζαν να παραδίδουν βαρύ οπλισμό και μέρος αυτού να διοχετεύεται στον κατοχικό στρατό της Β. Κύπρου....

4ον Όσον αφορά μητέρα πατρίδα απέδειξε το 1974 ότι υπάρχει αδυναμία στρατιωτικής ανάμειξης της ....διότι η Κύπρος κείται μακράν....Ευελπιστώ σήμερα να έχουμε έρθει πιο κοντά.......!

Αυτοί είναι οι δόλιοι σύμμαχοι της Ελλάδας, που πατούν τα ιερά μας χώματα (Βάσεις  - Διευκολύνσεις) και υπονομεύουν και Ελλάδα και Κύπρο. 

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μας,  το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το  χώμα δεν έδεσε ποτέ με την φτέρνα τους.........( Άξιον Εστί - Οδυσσέας Ελύτης)

 

Απόσπασμα χιαρετισμού το αγαπητού μου φίλου Dr Κατσώνη Κώστα, διαπρεπούς συγγραφέα και ποιητή, ο οποίος επιμελήθηκε το κείμενο του βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ. Τον ευχαριστώ θερμά.

Ο Αντιστράτηγος κ, Ηλίας Λεοντάρης , τιμημένος Αρχηγός ΓΕΕΦ γράφει:

Οι ιστορικές αναφορές, για όλα τα σημαντικά γεγονότα, που σημάδεψαν την πορεία του πολύπαθου νησιού μας, από την αρχαιότητα μέχρι την εισβολή του 1974, καθώς και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά ,για τις επόμενες γενιές συμβάλλοντος στην Εθνική αυτογνωσία.

Αγαπητέ Αρχηγέ τιμάται και την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Ευχαριστώ. ΑΑ

 

Ο αξιότιμος Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης μετά από αξιολόγηση από στενούς του συνεργάτες, του βιβλίου ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, με την τιμητική του έγκριση, το Υπουργείο Άμυνας προμηθεύτηκε μεγάλο  αριθμό βιβλίων προς διάθεση σε κεντρικές στρατιωτικές βιβλιοθήκες.

Αγαπητέ κ. Υπουργέ τιμάται την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Επάξια κατέχετε το αξίωμα του Υπουργού Άμυνας. Ευχαριστώ θερμά. ΑΑ

 

Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, Αστυνομικός Διευθυντής Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου κ. Θεμιστός Αρναούτης, ευχαριστεί θερμά γαι την αποστολή βιβλίων και προσθέτει ότι έχουν τοποθετηθεί στην βιβλιοθηκη της Α.Α.Κ., προς διάθεση των μελών της Αστυνομίας όσον και των πολιτών.

Είναι τιμή για την Κύπρο  μας και εμένα. Συγχαρητήρια για το έργο που επιτελεί η Αστυνομία Κύπρου. Θερμές ευχαριστίες. ΑΑ

 

Χθες 10/9/2019.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄.

Μελέτησα προσεκτικά το πόνημα σας ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ, το οποίο ευγενώς μου αποστείλατε και σας ευχαριστώ.

Συγχαίροντας για το αποτέλεσμα της προσπαθείας σας, σας εύχομαι να είστε πάντοτε τόσο παραγωγικός και να σας ενδυναμώνει ο Κύριος, ώστε να προσφέρετε και άλλο αξιόλογο πνευματικό έργο.

Ο Θεός να  αναπαύει την ψυχή του αείμνηστου αδελφού σας, καθώς και των λοιπών αθώων μαρτύρων της μαρτυρικής Κύπρου.

Ο Θεός μαζί σας.

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΤΙΜΑΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΥΠΡΟ, ΠΟΥ ΤΕΙΝΕΙ ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ  ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΑΣ ΤΙΜΩ ΣΑΝ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΙΕΡΑΡΧΗ, ΠΟΥ ΕΠΑΞΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΟ.

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πάντοτε στην διάθεση της Ορθοδοξίας.

Με ευλάβεια 

Αντώνιος Αντωνάς

 

Ο ΦΙΛΤΑΤΟΣ ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΡΑΦΕΙ:

Ο κ.  Αντώνης Αντωνάς από μαρτυρική Κύπρο, με τιμά με την φιλία  του και την καλωσύνη του. Ένα πολύ  μεγάλο ευχαριστώ διότι,  είναι πολύ ΜΕΓΑΛΗ  η καρδιά του αγωνιστή και μαχητή, που χτυπάει για την αγαπημένη μας Ελληνική Κύπρο πολύ δυνατά.....

Λάμπρο ευχαριστώ.....Και η δική σας καρδιά είναι αρκετά μεγάλη που χωρά την εύτολμη μαρτυρική  Ελληνική Κύπρο..... ΑΑ

 

 

Προτού προχωρήσω στο Δ ΜΕΡΟΣ, όπου είνα καταχωρημένα αποσπασματικά ιστορικά κειμενα και  φώτο παρμένα από το βιβλίο, θεωρώ ηθική υποχρέωση να προσθέσω τα πιο κάτω:

 

 

Παραθέτω, ένα συμβολικό κείμενο προς τιμή όλων εκείνων που με ανιδιοτέλεια και αγνό πατριωτισμό πρόσφεραν πάντα τις υπηρεσίες τους, στην αγαπημένη τους πατρίδα και στο τέλος και αγνοήθηκαν και παραμελήθηκαν και κυνηγήθηκαν και φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν και ζητιάνοι έγιναν.....ΑΝ ΟΙ ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΥΝΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΙ  ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΕΜΜΑ......Και ο νοών νοείτω…

Ο θρυλικός αγωνιστής και ποιητής ήρωας της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης  Παρίδης, σε μια εξομολόγηση του, επηρεασμένος από τις τραγικές ιστορίες των επικών αγωνιστών του 1821, που  θεωρήθηκαν ακόμη και προδότες μετά την απελευθέρωση, είπε σε συναγωνιστή του λίγο καιρό προτού πέσει μαχόμενος...( 27 Αυγ. 1958) Τους αγώνες μας και τους κόπους μας θα τους τρων άλλοι και θα μαλλώνουν μέρα νύχτα για τα δικά...τους συμφέροντα.... 

Ελάλησε και έγραψε τότε και ο σοφός αγωνιστής του 21, Γιάννης Μακρυγιάννης για τους ξενόφερτους κυβερνήτες, αλλά και για τους άκαπνους προσκυνημένους πολιτικούς...Και λευτερωθήκαμε από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμε εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης....

Για αυτά τα μάρμαρα εμείς επολεμήσαμεν ...(και κανένας άλλος....)

Όταν μετά την λήξη του νικηφόρου αγώνα το 1821, ένα γέροντας πρώην αγωνιστής, μπουρλοτιέρης, ρακένδυτος πηγαίνει σε Υπουργείο, όπου Υπουργός ήταν Καπετάνιος συναγωνιστής του, για να ζητήσει βοήθεια επιβίωσης, ο Υπασπιστής του Υπουργού ..εξαποστέλλει τον φτωχό πρώην αγωνιστή και του λέει να πάει σε φτωχοκομείο…

Του απαντά, ο αγωνιστής «Ματρώζος»: "Αν οι ζητιανοι σαν και εμέ δεν έχυναν το αίμα, οι Καπετάνιοι σαν εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα…"

Ο Υπουργός ακούγοντας την σθεντόρεια φωνή του συναγωνιστή του, βγαίνει έξω…

"Ματρώζο μου! Δακρύβρεχτα, ο Κωνσταντής φωνάζει και μες τα στήθια τα πλατειά σφικτά τον αγκαλιάζει..Κι ενώ οι δύο γίγαντες με τα λευκά κεφάλια, απ΄τα άσπρα τους τα γένια, δάκρυα κυλούσαν σαν κρυστάλια. Σαν δύο κορφοβούνια μοιάζανε γεμάτα από χιόνι, όταν του ήλιου το φιλί την Άνοιξη τα λυώνει..."

Ο Στρατήγης βασίστηκε σε πραγματικό γεγονός και ο Κωνσταντής, ήταν ο Μεγάλος Κανάρης. Ο Ματρώζος, σε λίγες μέρες πεθαίνει…, παίρνοντας μαζί του, σαν ηθικό παράσημο την αγκαλιά του Κανάρη και το πικρό παράπονο, για την ανταμοιβή της πολυαγαπημένης του πατρίδας…… Των φίλων είναι οι αγκαλιές και η αγάπη , τα πραγματικά παράσημα και η ηθική αμοιβή.....( Α.Α.)

Κάντε search Γ. ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ = ΠΟΗΜΑ ΜΑΤΡΩΖΟΣ,., Θα σας μείνει αξέχαστο

Προστίθεται ότι επι Τουρκοκρατίας, ειδικά τη 9η Ιουλίου 1821, πολλοί φυγόδικοι Αντωνάδες διεφυγαν σε κοντινά ελληνικά νησιά και κρύφτηκαν και φιλοξενήθηκαν από Έλληνες αδελφούς. Αρκετοί απόγονοι τους,  ζουν και είναι περήφανοι που κατάγονται από την Ελληνική Κύπρο.

O 92χρονος ξάδελφος του πατέρα μου Γιώργος Βοσκού Αντωνά, δισέγγονος του προύχοντα Μάρκελλου τον οποίο δολοφόνησαν οι Μωαμεθανοί, και οποίος είναι μια κινητή εγκυκλοπαίδεια, μου ανέφερε. ότι ο πρόπαππαυς Βαλκανιομάχος, Αντώνης Αντωνάς (1895), ηρωικά συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες. Όταν το ερεύνησα, όντως βρήκα καταχωρημένο το όνομα του. Πέθανε σαν πρόσφυγας το  1982 (;) στη Λάρνακα.

Σημειώνεται ότι ο μικρότερος Μακεδονομάχος και Βαλκανιομάχος ήταν ο Κύπριος Κύπρος Ιωάννου ( Κυπρής Βοσκού) και ο μεγαλύτερος ο  διάσημος ηρωικός Κύπριος καπετάνιος, ο Γεώργιος Αργυρού Κυπραίος ή Καπετάν Γιώργης......και άλλοι εκατοντάδες Κύπριοι.....Την Κυπριακή ιστορία μας πρέπει να γνωρίσουμε ...είναι επική....Και οι δύο μαζί με εκατοντάδες άλλους εθελοντές Έλληνες Κυπρίους τιμήθηκαν και παρασημοφορήθηκαν για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους για την συμμετοχή τους στον Μακεδονικό αγώνα, στα Βαλκάνια, το ΑΠΠ στις περιοχές των Δαραδανελλίων και Καλλίπολις όπου έγιναν οι σκληρότερες μάχες...Και το πλέον ένδοξο και τιμητικό...Αυτά τα ηρωικά παλληκάρια, που η πατρίδα τους σκλαβωμένη  ήταν, εθελοντικά στα Ελληνικά χώματα  ήρθαν για να γίνουν απελευθερωτές! Είναι συγκινητικό και επικά ανεπανάληπτο....Ποτέ τους δεν δέχτηκαν χρηματικές αμοιβές...ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ...ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ( SEARCH. Συμμετοχή των Ελλήνων Κυπρίων σε όλους τους αγώνες του Ελληνισμού υπερ Ελευθερίας από αρχαιοτάτων χρόνων..)

Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησι. Ευριπίδης/ Αυτοί που δεν ξέρουν ιστορία είναι αναγκασμένοι να την επαναλάβουν. Ένμουντ Μπεργκ.

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΧΑΤΗ ΙΚΕΣΙΑ./ Ο μικρότερος εθελοντής 15χρονος, ηρωικός Έλληνας Κύπριος, Μακεδονομάχος, Βαλακανιομάχος και πολεμιστής του ΑΠΠ. Κύπρος Ιωάννου ( Κυπρής Βοσκού.)

Ο Λεβεντοκαπετάνιος ηρωικός Έλληνας Κύπριος Μακεδονομάχος, Βαλκανιομάχος. ΑΠΠ, Γεώργιος Αργυρίου - Καπετάν Γιώργης.

Ο Έλληνας Κύπριος Καπετάν Γιώργης...Μέχρι τα βαθειά του γεράματα διατηρούσε την Κυπριακή λεβεντιά και παλληκαριά....!!!! Αυτή είναι και θα είναι η επική παλληκαρίσια ιστορία της χιλιοστεφανωμένης Κύπρου....!!

Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΑΡΙΑΝΘΕΥΣ, Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 12-13. ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΣ ΜΑΧΕΣ. ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ.